Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Raha

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa.

Raha on yksityisasia – vai onko?

Suomalaiset ovat perinteisesti jäyhää kansaa. Rahasta ei puhuta, koska oma talous mielletään puhtaasti yksityisasiaksi. Jos jollain on rahaa mielin määrin, hän ei varsinkaan puhu siitä mielellään, etteivät muut koe taloudellisesti varakkaan ylpeilevän omalla rahatilanteellaan. Mutta vaikka raha-asiat mielletään tabuksi, kiinnostavat ne silti monia.

Verotiedot julkaistaan marraskuun ensimmäisenä päivänä

Muun muassa verotietojen julkistus on iso, lähes kaikkia puhuttava aihe, joka täyttää niin aikakauslehtien sivut kuin päivittäin ilmestyvien sanomalehtien palstat. Verkko täyttyy alueen rikkaimpien nimistä ja niitä selaillaan nälkäisesti, omaa taloustilannetta varakkaisiin peilaten. Kaikki eivät toki tilastoista niin piittaa, mutta joukossamme on ihmisiä, jotka ovat jo merkinneet tulevan päivän jopa kalenteriinsa.

Jos itse haluat tietää vaikkapa oman kollegasi tulot ja hän ei halua niistä puhua, voit suunnata lähimpään verotoimistoon. Siellä on käytössäsi asiakkaille varattuja tietokoneita, joissa verotietojen selailu onnistuu varsin vaivattomasti verotoimiston aukioloaikoina. Näet ansiotulot syöttämällä niille varattuihin kenttiin henkilön nimen, syntymävuoden tai maakunnan, jossa hän on asunut verovuotena.

Kasvata avointa ilmapiiriä herättämällä keskustelua

Rahasta kannattaa puhua, sillä avoimuus on aina hyvä asia. Kaikkea ei tokikaan ole tarkoitus tai pakko paljastaa, mutta talouden mystistä verhoa on kenties syytä edes hieman raottaa ainakin lähipiirille. Se, miten paljon kukakin tienaa, ei määritä ihmisen arvoa tai kerro edes hänen osaamisestaan kaikkea. Tilanteet ovat erilaisia, samoin uramahdollisuudet sekä valitseman alan keskiansiot.

Meitä ihmisiä löytyy jokaisesta ääripäästä: toiset höyläävät luottokortin tappiin joka kuukausi, toiset puolestaan kirjaavat kurinalaisesti kaikki menot ja tulonsa ruutuvihkoon tai astetta edistyksellisemmin siihen suunniteltuun sovellukseen tai Excel-tiedostoon.

Keskipalkka Suomessa selviää tilastoista

Me otamme nyt ensimmäisen askeleen kertomalla, että kokoaikaisten palkansaajien tyypillisin kokonaisansio Suomessa oli viime vuonna 2 500 euroa. Tuohon summaan on ynnätty niin peruspalkka, palkanlisät, ylityöansiot kuin mahdolliset luontoisedut. Sen sijaan tulospalkkiot ja lomarahat eivät sisälly summaan.

Jos omat kuukausiansiosi eivät asetu tähän keskiarvoon, ole huoleti: kyseessä on tosiaan vain keskiarvo palkansaajien kuukausiansiosta Suomessa. Osa tienaa väkisinkin vähemmän ja osa enemmän. Kaikista kovatuloisimmat nostavat keskiarvoa ylöspäin, joten on aivan luonnollista, että omat tulot voivat poiketa keskiarvosta radikaalistikin.

Mediaanipalkka Suomessa vuonna 2016

Tilastojen mukaan noin 69 000 henkilöä tienasi vuonna 2016 2 500–2 599 euroa kuukaudessa. He edustivat ammatiltaan tyypillisesti sairaanhoitajia, lastentarhanopettajia tai muun muassa rakennustyöntekijöitä. Mediaaniansiot olivat 3 001 euroa kuukaudessa ja kokonaisansioiden keskiarvo 3 368 euroa kuukaudessa.

Mediaaniansioiden kärkitilastossa yli 40-vuotiaat

Tiedätkö, minkä ikäisillä menee tilastojen valossa parhaiten taloudellisesti? Suurinta mediaaniansiota niittivät 40–44-vuotiaat – voidaan siis sanoa, että tilinauha alkaa tyypillisesti näyttämään varsin mukavalta yli nelikymppisenä. Mainitun ikäryhmän mediaaniansio oli 3 267 euroa kuukaudessa. Sen sijaan esimerkiksi ikäryhmässä 15–19 vuotta oli mediaaniansio 2 030 euroa kuukaudessa.

Iän tuomaa lisää palkassa selittää muun muassa työn vastuullisuus. Moni nelikymppinen on jo johto- tai asiantuntijatehtävässä, mikä puolestaan näkyy kuukausipalkan koossa. Siksi nuorienkaan ei kannata heittää kirvestä kaivoon vaan uskaltaa luottaa siihen, että tilanne paranee tulevaisuudessa osaamisen ja vastuun lisääntyessä.

Jätä kommentti ja kerro, puhutko sinä mielelläsi rahasta. Asettuvatko omat kuukausitulosi keskiarvon lähelle? Jos eivät, millaisia suunnitelmia sinulle on palkkanäkökulmasta tulevaisuuden varalle?

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arki
Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen. Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 % Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös …

Asuminen
Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle. 1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat …

Raha
Pikavippi ilman luottotietoja? Luottotiedot ja muut maksuhäiriömerkinnät

Jos haluat hakea lainaa, luottotietojesi tulisi olla puhtaat ja vapaat merkinnöistä. Tiesitkö, että voit itse tarkastaa omat luottotietosi sekä muut mahdolliset maksuhäiriömerkinnät itse? Se on suhteellisen helppoa ja nopeaa, tosin vaatii yhteydenottoa eri tahoihin sekä lomakkeen täyttämistä. Pieni vaiva tuo kuitenkin paljon arvokasta tietoa. Luottotietorekisteriin voi joutua, jos ei maksa …