Kuinka lottovoitto tai muu käsittämätön onnenpotku muuttaa elämää?

Raha

Niin moni siitä haaveilee ja todellisuudessa vain harva vastaavaa onnenkantamoista kohtaa – lottovoitto tai muu iso onnenpotku voi kuitenkin muuttaa oman elämän perin pohjin. Tiedätkö sinä, mitä tekisit, jos saisit seitsemän oikein?

Mitä tapahtuisi, jos voittaisit suuren rahasumman rahaa – mitä muuttaisit elämässäsi? Maksaisitko asunto- ja autolainat pois, jonka jälkeen elelisit rauhakseen ja vailla rahahuolia elämäsi loppuun saakka? Vai matkustelisitko yksityislentokoneella eri puolilla maailmaa, lähinnä kaukokohteissa jet set -elämää viettäen? Tai ostelisitko huviloita eri maista ja kaupungeista, kattohuoneistoja suurkaupunkien sykkeistä ja rauhallisempia tiluksia vaikkapa oman rannan ääreltä? Lahjoittaisitko valtaosan hyväntekeväisyyteen vaikkapa vähäosaisille lapsille, uhanalaisille eläinlajille, lääketieteen tutkimukseen tai taiteen tekemiseen? Me kaikki olemme erilaisia ja niin ovat suuriin rahasummiin liittyvät haaveemmekin.

Lottovoittohaaveet ovat vain haaveita

Jättimäisen lottovoiton varaan tuskin kannattaa kuitenkaan elämäänsä rakentaa. Todennäköisyys saada sellainen on käsittämättömän pieni – käytännössä olematon. Ylen mukaan todennäköisyys voittaa lottopotti on yhden suhde noin 15 miljoonaan, mikä tarkoittaa jo ihan maalaisjärjellä käytännössä olematonta mahdollisuutta voittaa. Siihenhän rahapelejä tarjoavien yritysten toiminta perustuukin. Jos he jakaisivat voittoja jokaisille arvontaan osallistuneille, yritys ei tekisi tulosta ja kohta ei olisi sentin senttiä jaettavana rahanjanoisille pelaajille. Todellisuudessa laskelmat on tehty todella tarkasti ja siten, että toiminta on rahapelejä tarjoavalle yritykselle kannattavaa. Meidän tavallisten ihmisten kannalta se on toki hieman kurjempi juttu, sillä tulemme tuskin koskaan saamaan sitä seitsemää oikein. Silti haaveilu on sallittua.

Raha toisi helpotusta arkeen ja virkistystä elämään

Suuresta, yllättäen tilille kilahtaneesta rahasummasta unelmoiminen voi tehdä hyvää tarpoessa taloushaasteissa tai palkkapäivästä toiseen suunnistaessa. Sitä miettii, kuinka muuttaisi oman elämänsä, miten paljon helpompaa ihan kaikki olisi ja mitkä kaikki kurjilta tuntuvat kotityöt voisi ulkoistaa jonkun muun tehtäväksi. Allekirjoittanut ainakin palkkaisi melko lailla välittömästi asiansa osaavan, alastaan innostuneen siivoojan, joka pitäisi kodin putipuhtaana.

Aina raha ei tuo onnea – epäonnisia voittajia maailmalta

Voicen julkaisema artikkeli paljastaa, ettei lottovoitto olekaan avain ultimaattiseen onneen. Vaikka sitä onkin vaikea uskoa, jutussa kerrotaan, ettei paksu lompakko muuta arkea automaattisesti vaivattomammaksi. Artikkelissa viitataan Business Insiderin listaamaan seitsemään epäonniseen tarinaan suuren rahasumman voittamisesta. Niistä yhdessä esitellään muun muassa runsaat 8 miljoonaa euroa voittanut kuuden lapsen yksinhuoltajaäiti, joka hurmaantui hillittömästä tilikatteestaan ja törsäsi kaikki muun muassa asumiseen, ökyautoihin, pukeutumiseen, reissuihin sekä muihin rahaa runsaasti kuluttaviin valintoihin. Edes 8 miljoonan euron kokoinen jättisumma ei riittänyt ylläpitämään yksinhuoltajaäidin valitsemaa uutta elämäntyyliä. Entinen lottovoittaja siirtyi sittemmin asumaan vuokralla ja työskentelemään osa-aikaisena linja-auton kuljettajana.

Toisessa esimerkissä artikkelissa käsitellään jalkapalloveikkauksella lähes 180 000 euroa niittänyttä naista, joka myös ymmärrettävästi hullaantui rahasummasta. Hän tuhlasi sitä huomattavan tehokkaasti muun muassa ylellisiin muotiluomuksiin. Tarkalleen ottaen koko rahasumma suli muotiin. Ylelliset vaatteet ja asusteet eivät valitettavasti pysty elättämään työttömänä olevaa naista. Alkuperäiseen artikkeliin voit tutustua täällä.

Viisain voittaja sijoittaa osan hajautetusti

Jos nyt kuitenkin kävisi niin, että juuri sinä voittaisit jättisumman rahaa, kannattaisi vetää pieni hetki henkeä. Miettiä ihan rauhassa, mitä summalle olisi järkevintä tehdä. Taloudellisesta näkökulmasta viisainta olisi ehdottomasti sijoittaa se hajauttamalla eri kohteisiin. Sijoittamisessa on toki riskejä, mutta kun summan hajauttaisi riittävän tehokkaasti, ne tuskin kohoaisivat ylivoimaisen suuriksi. Toki tilaa olisi hyvä jättää myös rentoutumiselle ja unelmoimiesi asioiden toteuttamiselle. Ehkä matkustelu voisi virkistää ihanasti Suomen vaihtelevassa ilmastossa tarpovia? Reissatessakin olisi tosin hyvä koittaa olla rönsyilemättä ja lähtemättä turhaan ökyilyyn mukaan, jotta itselle ei kävisi kuten yllä esitellyille ääriesimerkeille.

 

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Raha
Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa. Raha on yksityisasia – …

Arki
Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen. Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 % Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös …

Asuminen
Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle. 1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat …