Lastentarhanopettajien palkka: keskipalkka huomattavan alhainen

Uncategorized

Lastentarhanopettajan työ on vaativaa, mutta silti siitä maksettava korvaus on huomattavan pieni. Mistä moinen epäkohta johtuu ja onko alhainen palkka mitenkään perusteltavissa? Me otimme siitä selvää.

Lastentarhanopettajan kuukausipalkka on 2 355 euroa

Taloussanomat julkaisivat selvityksen, jonka mukaan lastentarhanopettaja tienaa kuukaudessa keskimäärin ainoastaan 2 355 euroa. Veroprosentista riippuen summasta saapuu tilille huomattavasti vähemmän, mikä tarkoittaa, että lastentarhanopettajat saattavat joutua tinkimään omista menoistaan ja kuluistaan työnsä alhaisen korvauksen vuoksi.

Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani kipusi vuonna 2015 huomattavasti korkeammalle: keskiansio oli 2 963 euroa kuukaudessa.

Lastentarhanopettajan ansio herättää tunteita

”Palkka on kyllä naurettavan pieni. Meillä on paljon vastuuta, mutta se ei näy korvauksessa pidempään”, alalla 15 vuotta toiminut lastentarhanopettaja kertoo. Hän ei halua paljastaa nimeään, koska ei halua ajautua työpaikallaan ongelmiin. Ilmapiiri on painostava ja palkka-asiat herättävät selkeästi tunteita. ”Itsekin olen harkinnut suorastaan alan vaihtoa, sillä en näe tässä mieltä. Pidän alasta paljon ja tykkään lapsista, mutta vastuu ja siitä annettu korvaus eivät valitettavasti kohtaa”, hän lisää tuohtuneena.

Helsingin Sanomat vertailu keskipalkkoja ja selvisi, että Suomessa lastentarhanopettajien keskimääräiset tienestit jäävät alle OECD-maiden keskipalkkakeskiarvon. ”Kyllähän se mietityttää, miksei tästä työstä tarjota korvausta, mitä paikoitellen raskaasta hommasta tulisi saada”, lastentarhanopettaja ihmettelee.

Opettajien ammattijärjestö OAJ: lastentarhanopettajan aloituspalkka on liian alhainen

Aihe puhuttaa paljon kahvipöydissä eri puolilla Suomea – eikä vähiten lastentarhanopettajien taukotiloissa, jossa siitä on tullut todellinen kuuma peruna. Opettajien ammattijärjestö OAJ on myös ottanut kantaa siihen, miten aloituspalkka on heidän mielestään selkeästi liian alhainen. Kun lastentarhanopettaja on opiskellut yliopistossa viisi vuotta ja valmistuu, tienaa hän naurettavat 2 100 euroa kuukaudessa. Se on huomattavan vähän vastuuseen nähden.

 

Nyt olisikin kenties asennemuutoksen paikka. Lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien työ on raskasta, koska ryhmäkokoja on kasvatettu paljon ja hoidossa on pieniäkin lapsia. Heidän vastuullaan on lasten turvallisuus sekä varhaiskasvatusopetuskin. Keskipalkan nostaminen esimerkiksi 2 500 euroon tai sitä korkeammalle toisi varmasti ammatille sen ansaitsemaa arvostusta ja lisäisi kenties työntekijöiden motivaatiota jatkaa työssään?

 

Lastenhoitajan keskipalkka on 2 100 euroa

Lastentarhanopettajien lisäksi vielä syvemmässä palkkakuopassa ovat lastenhoitajat, jotka hekin työskentelevät päiväkodeissa. He ansaitsevat keskimäärin kuukaudessa saman verran kuin vastavalmistunut lastentarhanopettaja ilman lisiä: eli 2 100 euroa. Myös lastenhoitajilta vaaditaan ammatillinen tutkinto, eli myös tämä ammatti vaatii opintoja eikä niihin panostettu aika näy palkassa.

 

Lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan työnkuva eroaa toisistaan osittain. Lastentarhanopettaja on opiskellut pidempään ja hänellä on pedagoginen pätevyys ja vastuu lapsesta. Lastenhoitaja puolestaan huolehtii lapsen perushoidosta, lämpimästä sylistä sekä muista päiväkodin päivittäisistä tehtävistä. Kummassakin työssä on tärkeintä se, että lapsella on hyvä ja turvallinen olo päiväkodissa hänen huoltajiensa työpäivän aikana.

 

Lisäansioita lastentarhanopettajille keikkatöistä

Mutta miten lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat pärjäävät arjessaan, kun kustannukset kohoavat jatkuvasti ja muun muassa asuminen kallistuu joka vuosi? Osa ei valitettavasti pärjääkään. Alalta on poistunut paljon hyviäkin tekijöitä muiden ammattien pariin, sillä työstä maksettava korvaus ei ole riittävä. Toiset ovat päätyneet tekemään useampaa työtä tai esimerkiksi keikkatöitä arkeaan rahoittaakseen. Se saattaa toimia hetken aikaa, mutta pitkällä tähtäimellä ahkerinkin tekijä voi uupua.

 

Osa lastentarhanopettajista työskentelee esimerkiksi iltaisin lastenhoitajina, vetää erilaisia leirejä tai muita tapahtumia tenaville tai vierailee toisissa päiväkodeissa vapaapäivinään. Osa saattaa työskennellä vaikkapa öisinkin auki olevassa päiväkodissa oman työvuoronsa päätteeksi, sillä vuoropäiväkodit ovat auki ympäri vuorokauden.

 

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *