Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Arki

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen.

Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 %

Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös turhan korkea, 10–15 %. Suurimpia tuhlareita ovat kotitaloudet. Toisena ruokahävikin aiheuttajina ovat kaupat. Tätä järisyttävän korkeaa lukemaa olisi hyvä alentaa kaikin keinoin. Nyt uusimpana S-ryhmä on ryhtynyt taistoon ruokahävikin pienentämiseksi.

S-ryhmä myy ruokaa alennettuun hintaan iltaisin

S-ryhmä otti syyskuussa käyttöönsä ilta-alennuksen noin 900 ruokakaupassaan eri puolilla Suomea. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että myymälät kauppaavat punaisella lapulla merkittyjä, normaalisti 30 % alennuksessa olevia tuotteitaan iltaisin 60 % alennuksella.

Ruoan hinta-alennus astuu voimaan klo 20 tai 21

Ilta-alennus astuu voimaan hieman vaihtelevina kellonaikoina myymälästä riippuen. Tarkasta omasta suosikkikaupastasi, onko etu siellä voimassa ja mihin aikaan se alkaa. Alennus pyörähtää käyntiin joko iltakahdeksalta tai -yhdeksältä. Myymälät ovat saaneet itse päättää siitä, ottavatko iltaisin annettavan alennuksen ylipäätään käyttöön ja mihin aikaan sitä alkaa saamaan. Täältä voit tarkistaa, tarjoaako oma lähikauppasi alennusta.

Tavoitteena pienentää ruokahävikkiä

Tavoitteena on myydä edullisimmin tuotteita, joiden parasta ennen -päivä lähestyy. Näin toimimalla sekä kauppa että kuluttaja voittaa: ruokahävikkiä saadaan pienennettyä merkittävästi ja kuluttaja pystyy tinkimään ruokaan kuluvien ostosten hinnasta.

S-ryhmä tähtää ruokahävikin minimoimiseen

Vuonna 2016 S-ryhmän ruokahävikki oli 1,63 prosenttia. Nyt jää nähtäväksi, mihin lukemaan tilanne muuttuu vuonna 2017. Ketju on listannut tavoitteekseen pienentää hävikkiä 15 % vuoteen 2020 mennessä. Elintarvikkeista kasvikset edustavat suurinta osaa (45 %) S-ruokakauppojen hävikistä, toisena listalla keikkuvat leivät (20 %) ja kolmantena maitotaloustuotteet (15 %).

K-ryhmä ei tarjoa automaattisesti ilta-alennusta ruoasta

K-ryhmä on jo ilmoittanut, ettei vastaava ilta-ale ole tulossa automaattisesti ketjun kauppoihin. Ketjun toimintamalleihin nimittäin kuuluu, että jokainen K-kauppias voi itse määritellä, mitä tuotteita hän tarjoaa alennettuun hintaan. Jos ketju määrittäisi yhteisen ilta-alennuksen, se olisi ristiriidassa ketjun omia toimintamalleja kohtaan.

K-ryhmän tavoitteena vähentää ruokahävikkiä 10 %

Myös K-ryhmä panostaa ruokahävikin vähentämiseen. Se on asettanut vuonna 2013 tavoitteeksi vähentää ruokahävikkiä 10 % vuoteen 2020 mennessä. Yksi keino hävikin vähentämiseen on myydä ruokaa hintalaputettuun hintaan, lisäksi vapautuneet kaupan aukioloajat ovat pienentäneet ruokahävikkiä. Nyt kuluttajat voivat suunnata ostoksille vapaammin juuri silloin, kuin heillä on sille tarvetta. Enää kaupan aukioloajat eivät rajoita ostosten tekemistä. Vaikkei yleistä ohjetta K-ryhmällä erityiselle ilta-alelle olekaan, löytyy sellainen jo joistain ketjun kaupoista. Niistä yksi on turkulainen K-Market Puhakka, joka kertoo myyvänsä laputettuja tuotteita iltaisin hintalappua edullisemmin.

Yksi keino tasoittaa ruuhkahuippuja päivittäistavarakaupoissa

S-ryhmän tempaukseen on viitattu muun muassa ”ruoan happy hour” -termillä. Se onkin oivallinen nimi tälle palvelulle. Kun alennusmyynti alkaa aina tiettynä kellonlyömänä, oppivat kuluttajat hyödyntämään sen edut omassa taloudessaan. Samalla saadaan esimerkiksi ohjattua kaupassa käynnin ajankohtaa astetta myöhäisempään. Näin ruuhkahuiput, kuten esimerkiksi arki-illat, saattavat rauhoittua merkittävästikin ja tehdä kaikille kaupassa asioimisesta miellyttävämpää.

Uhkana käsirysy

Toki jotain kehitettävääkin on. Koska kuluttajat ovat varmasti todella innoissaan tästä paljon keskustelua herättäneestä alennusmyyntikampanjasta, saattaa punalaputetuista tuotteista tulla jopa turhankin tavoiteltuja. Suomalaiset sekoavat tunnetusti jopa ämpäreistä ja jonottavat niitä tuntikausia – mitä tapahtuu, kun hyllyssä on yksi punalaputettu jauhelihapaketti ja sen haluaisi kaksi lisäalennusta janoavaa henkilöä? Se jää nähtäväksi.

 

 

 

 

 

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Raha
Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa. Raha on yksityisasia – …

Asuminen
Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle. 1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat …

Raha
Pikavippi ilman luottotietoja? Luottotiedot ja muut maksuhäiriömerkinnät

Jos haluat hakea lainaa, luottotietojesi tulisi olla puhtaat ja vapaat merkinnöistä. Tiesitkö, että voit itse tarkastaa omat luottotietosi sekä muut mahdolliset maksuhäiriömerkinnät itse? Se on suhteellisen helppoa ja nopeaa, tosin vaatii yhteydenottoa eri tahoihin sekä lomakkeen täyttämistä. Pieni vaiva tuo kuitenkin paljon arvokasta tietoa. Luottotietorekisteriin voi joutua, jos ei maksa …