Pikavippi ilman luottotietoja? Luottotiedot ja muut maksuhäiriömerkinnät

Raha

Jos haluat hakea lainaa, luottotietojesi tulisi olla puhtaat ja vapaat merkinnöistä. Tiesitkö, että voit itse tarkastaa omat luottotietosi sekä muut mahdolliset maksuhäiriömerkinnät itse? Se on suhteellisen helppoa ja nopeaa, tosin vaatii yhteydenottoa eri tahoihin sekä lomakkeen täyttämistä. Pieni vaiva tuo kuitenkin paljon arvokasta tietoa.

Luottotietorekisteriin voi joutua, jos ei maksa laskuja kuten pitäisi. Suorituksen on oltava yli 60 päivää myöhässä alkuperäisestä eräpäivästä ja maksukehotus lähetetty minimissään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä luottotietorekisteriin. Lisäksi maksukehotuksessa on oltava maininta siitä, että jos laskua ei maksa, voi saada merkinnän luottotietoihin.

Luottotiedoilla ja maksuhäiriömerkinnöillä tarkoitetaan henkilöstä olemassa olevaa tietoa siitä, miten hän on hoitanut omaa talouttaan ja raha-asioita. Asiaa säätelee luottotietolaki. Luottotietoja kerätään erityisesti yrityksiä varten – niiden intresseissä kun on selvittää, kykeneekö asiakas selviytymään maksuista ja palvelun aiheuttamista kuluista. Esimerkiksi pankit, vuokranantajat sekä luotolla tavaroita myyvät tahot ovat kiinnostuneita luottotiedoista ja maksuhäiriömerkinnöistä. Ilman luottotietorekisteriä nämä tahot joutuisivat vain luottamaan todennäköisyyksiin siitä, miten heidän asiakkaansa suoriutuu kustannuksista. Luottotietorekisterin ansiosta yritykset voivat tarkastella jokaisen henkilökohtaisia raha-asioita ja tehdä päätöksiä ja oletuksia niiden perusteella.

Luottotietorekisteriin saattaa päätyä, jos ei maksa laskuja ajallaan

Luottotietorekisteriin voi joutua, jos ei maksa laskuja kuten pitäisi. Suorituksen on oltava yli 60 päivää myöhässä alkuperäisestä eräpäivästä ja maksukehotus lähetetty minimissään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä luottotietorekisteriin. Lisäksi maksukehotuksessa on oltava maininta siitä, että jos laskua ei maksa, voi saada merkinnän luottotietoihin.

Jos menetät luottotietosi, saattaa se aiheuttaa haasteita tavalliseen arkeen. Luottotiedot tarkastetaan esimerkiksi lainaa myönnettäessä, asuntoa vuokratessa tai puhelinliittymää avattaessa.

Maksuhäiriömerkinnät voivat säilyä jopa vuosia

Kuluttajia koskevat maksuhäiriömerkinnät säilyvät rekisterissä 2–4 vuotta. Poikkeuksen aikaan tuo muun muassa se, jos näitä maksuhäiriömerkintöjä on henkilöllä vain yksi.

Suomen suurimpia luottotietorekisterin ylläpitäjiä ovat Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy. Omat luottotiedot voit selvittää kätevästi esimerkiksi täältä. Jos käy ikävästi, saatat saada merkinnän molempien edellä mainittujen yritysten rekisteriin.

Selvitä ensimmäiseksi, mistä saa lainaa

Jos olet kiinnostunut ottamaan lainaa tai tarvitset muuta luottoa arkesi rahoittamiseen, kannattaa tutustua eri toimijoihin ja niiden tarjoamiin rahoitusratkaisuihin. Lainaa saat niin pankeilta kuin pienemmiltä rahoitusalan yrityksiltä. Tosin laina ilman luottotietoja ei onnistu. Luottotietojen tehtävänä kun on kertoa lainaa myöntävälle taholle, että lainaa hakeva henkilö kykenee suoriutumaan lainan aiheuttamista kuluista ja kustannuksista.

Lainaa ilman takaajia – tutustu vakuudettomiin lainoihin

Markkinoilla on useita vakuudettomia lainoja. Käytännössä ne tarkoittavat lainaa, jota hakeakseen ei tarvitse takaajia tai tiettyä omaisuutta. Yleensä vakuudettomat lainat ovat kooltaan maltillisia. Esimerkiksi asuntolainaa et saa ilman vakuutta, mutta pikalainan eli perinteisen pikavipin kylläkin, samoin kuin useimmiten erilaisen joustoluoton tai kulutusluoton. Luottotietoihin vakuudettomatkaan lainat eivät tosin varsinaisesti liity, sillä luottotiedot tarkistetaan aina luottotietorekistereistä lainaa hakiessa.

Vipit maksuhäiriöiselle – saako lainaa ilman luottotietoja?

Vastaus on helppo ja ytimekäs: jos olet menettänyt luottotietosi, et saa pikavippiä tai muutakaan lainaa. Lainojen edellytyksenä on se, että luottotiedot ovat puhtaat ja on todennäköistä, että lainan hakija selviytyy lainan aiheuttamista kustannuksista mutkattomasti muiden arkimenojensa ohella. On sekä luottoa myöntävän tahon että sitä hakevan henkilön etu, että kustannukset eivät kuormita arkea liikaa.

Lainaa ilman luottotietoja – pyydä kaverit hätiin

Koska yritykset eivät lähtökohtaisesti myönnä lainaa henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä, joudut lainaa tarvitessasi tekemään perinteistä poikkeavia ratkaisuja. Jos rahantarve on kiireellinen, yksi vaihtoehto on pyytää apua ystäviltä, kavereilta ja muulta lähipiiriltä. Ota tosin huomioon, että se saattaa pahimmassa tapauksessa rasittaa keskinäisiä välejä merkittävästi.

Jos päätät ottaa lainaa lähipiiriltä, suunnitelkaa yhdessä todenmukainen maksuaikataulu ja tehkää lainasta kirjallinen sopimus sekä maksusuunnitelma. Se tekee asiasta virallisempaa ja herättää luottamusta puolin ja toisin.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Raha
Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa. Raha on yksityisasia – …

Arki
Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen. Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 % Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös …

Asuminen
Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle. 1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat …