Rahansäästövinkit – 10 rahansäästövinkkiä arkeen ja lomalle

Raha

Talous nousukiitoon loman jälkeen – rahansäästövinkeillä kasvatat tilin saldoa

Kesäloma voi koetella taloutta ihan tosissaan. On matkoja ulkomaille, huvittelua huvipuistoissa, herkuttelua ravintoloiden viihtyisillä kesäterasseilla ja vaikka mitä. Se saattaa pistää nipistää tilin saldoa liikaa, jolloin pienet rahansäästötoimet ovat enemmänkin kuin paikallaan.

Osta alennettuun hintaan

Vaikka kovimmat alennukset nähdään yleensä heti juhannuksen jälkeen, voit tehdä hyviä löytöjä myös loppukesästä tai alkusyksystä. Varaa aikaa kaupoissa kiertelyyn, sillä sitkeys kannattaa alennusmyyntilöytöjä metsästäessä. Pidä silmät auki myös ruokakaupoissa ja tartu luovalla otteella punalaputettuihin ruoka-aineisiin. Kenties tänään onkin hyvä päivä tehdä jauhelihakeittoa, jos jauheliha on tarjouksessa esimerkiksi 30 prosentin alennuksella tai ehkäpä liedelläsi valmistuukin kanakastiketta, sillä broileri on tarjouksessa?

Muista hyödyntää pakastinta. Voit ostaa esimerkiksi lihaa alennettuun hintaan ja pakastaa sen. Näin sinulla on kotona valmiiksi ruoka-aineksia seuraavan aterian valmistamiseen etkä ole joutunut maksamaan siitä täyttä hintaa.

Tarjouksiin voit tutustua vaikkapa Ruokamenot.fi:ssä, jonne on listattu Suomessa toimivien myymälöiden tarjoussivuja.

Tee eväät töihin

Vaikka olisikin miten mukavaa jakaa lomakuulumisia työkavereiden kanssa, eväiden tekeminen töihin todellakin kannattaa. Jos et halua luopua yhteisistä lounashetkistä, kannusta myös työkavereitasi tekemään välillä omat eväät tai käy itse lounasravintolassa syömässä vain esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa.

MTV on listannut vinkkejä helppoihin lounasvaihtoehtoihin työpäivää ajatellen. Artikkelissa ehdotetaan esimerkiksi, että eväät kannattaa pakata omaan astiaansa jo esimerkiksi päivällisen valmistuttua. Näin toimimalla se on helppoa napata mukaan kodin jääkaapista ennen oman työvuoron alkamista.

Valmista ruoka itse

Myös kotona kannattaa syödä ensisijaisesti itse tehtyä ruokaa, sillä valmisruoat ja einekset maksavat yllättävän paljon. Usein ne ovat myös ravintoarvoiltaan ja -tiheydeltään heikompia kuin laadukkaista raaka-aineista kotona valmistettu ruoka.

Verkossa toimii useita loistavia reseptipankkeja. Yhteishyvän palvelussa reseptejä on miltei 5 500 kappaletta, eli löydät varmasti mieleistä purtavaa. Kirjoillaankin hurmannut Hellapoliisi ilahduttaa reseptiensä monipuolisuudella ja herkullisuutta henkivillä kuvilla. Maku.fi-sivustolta löytyy uskomattomat 8 400 reseptiä.

Suunnittele syömiset

Voit kokeilla myös laatia useamman viikon ruokalistan kerralla valmiiksi. Mene kauppaan kauppalistan kanssa ja osta vain asioita, jotka lukevat listalla ja kuuluvat ruokalistallesi. Näin säästyt spontaaneilta pikkuostoksilta, kuten suklaapatukoilta, joista niistäkin voi kertyä vuodessa monta kymmentä euroa rahanmenoa.

Vinkkejä ruokalistan suunnittelemiseen saat esimerkiksi Marttojen sivulta. Esimerkkiruokalista sisältää lounaan ja päivällisen jokaiselle päivälle kolmen viikon ajaksi. Mukana on myös linkitykset helppoihin resepteihin. Liha-, kala- ja kasvisruoat vaihtelevat tasaiseen tahtiin eri viikonpäivinä, mikä tekee ruokalistasta ilahduttavan monipuolisen.

Hyödynnä tähteet

Ruokaa heitetään roskiin Suomessa hillittömiä määriä – jopa 20–30 kilogrammaa henkilöä kohti vuodessa. Syömäkelpoista ruokaa päätyy Suomessa jätteiden sekaan käsittämättömät 120–160 miljoonaa kilogrammaa joka vuosi. Jotta sinä et olisi yksi ruoan hävittäjistä ja rahan tuhlaajista, pyri pienentämään ruokahävikkiä omalta kohdaltasi. Osta kaupasta harkitusti ja tarpeeseen, suosi pienempiä pakkauskokoja jättipakkausten sijasta erityisesti helposti pilaantuneiden tuotteiden kohdalla ja sovella jääkaapista jo löytyvistä ruoka-aineksista maukkaita aterioita.

Jos nytkin jääkaapissasi on aineksia, joista et oikein keksi laitettavaa, kokeile reseptihakua. Se etsii reseptejä, joita voisit niistä valmistaa.

Kulttuuri voi olla ilmaista

Lueskele sanomalehtien tapahtumapalstoja ja vieraile kaupunkien nettisivujen tapahtumakalentereissa. Saatat huomata kiinnostavan ilmaiskonsertin tai taidenäyttelyn omassa kaupungissasi. Mene rohkeasti tutustumaan uusiinkin kulttuurikohteisiin ja -elämyksiin. Ties vaikka viihtyisit siellä paremmin kuin muissa aiemmissa riennoissa.

Katso vaikkapa Helsingin tapahtumia tai Turun menovinkkejä ja suunnittele menosi niiden mukaan.

Kerää kolikot lompakon pohjalta

Jos maksat käteisellä, kertyy lompakkoon väkisinkin pieniä kolikoita. Ota tavaksesi laittaa ne säästöpossuun pari kertaa viikossa. Voit yllättyä, miten nopeasti säästöpossuun tulee täytettä.

Maksa tuhdimmin veroa kuin tarvitsisi

Tiesitkö, että voit korottaa omaa veroprosenttiasi ilman uuden verokortin tilaamista? Tee se jo nyt seuraavaa palkkaa ajatellen. Näin maksat hieman enemmän veroja kuin sinun kenties tarvitsisi ja tulet säästäneeksi sillä tavalla rahaa. Veronpalautukset maksetaan kätevästi juuri silloin, jolloin jouluvalmistelut ovat kuumimmillaan.

Voit halutessasi tilata uuden verokortin Vero.fi:stä.

Pistä käteinen töihin

Yhden koulukunnan mukaan käteisellä maksaessa on helpompaa seurata rahan todellista menoa. Kortilla maksaessa sitä ei välttämättä edes käsitä, kuinka paljon mikäkin asia todellisuudessa maksaa. Voit myös nostaa esimerkiksi viikon käyttörahat lompakkoosi ja elellä sen mukaan, että ne riittävät.

Tien päälle pyörällä tai jalan

Säästä bensakuluissa ja taita matkaa polkupyörällä tai kävellen. Säästät samalla myös pysäköintimaksuissa. Jos mahdollista, voit laittaa auton seisontaan, eli poistaa siitä vakuutusmaksut ja antaa sen odottaa pihalla vaikka talveen saakka. Vantaan Sanomien artikkelissa haastateltu Ville kertoo, että talvellakin voi pyöräillä, kunhan varustautuu kunnolla. Kilometrejä tulee mittariin vuodessa noin 6 000 ja sehän tarkoittaa suoraa säästöä muun muassa polttoainekustannuksissa.

Lisää rahansäästövinkkejä saat muun muassa Marttojen laatimasta artikkelista. Jutussa kehotetaan muun muassa ostamaan tarpeeseen, lainaamaan juhlavaatteita sekä vaihtamaan tarvittaessa puhelinoperaattoria ja -liittymää.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Raha
Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa. Raha on yksityisasia – …

Arki
Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen. Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 % Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös …

Asuminen
Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle. 1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat …