Vuokra vai omistus? 5 tärkeää pointtia asumismuotojen eroista

Asuminen

Vuokra-asumista pidetään perinteisesti vain opiskeluajan vaihtoehtona. Moni säännöllisiä kuukausituloja ansaitseva suunnistaa miltei heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pankkiin omaa asuntolainaa hakemaan, sillä omistusasuminen houkuttelee. Mutta jos asiaa tarkastelee perusteellisemmin, huomaa, että myös vuokra-asuminen on oivallinen vaihtoehto omistusasunnon ostamiselle.

1. Vuokrattavat asunnot kiinnostavat monia huolettomia

He, jotka ovat valinneet kodikseen vuokra-asunnon, ovat vapaampia liikkumaan paikasta toiseen esimerkiksi kiinnostavamman työn perässä. Jos asuu omistusasunnossa, joutuu työn perässä muuttamista puntaroimaan pidempään, sillä omistusasunto on luonnollisesti myytävä ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Poikkeuksena tähän toki ovat he, joilla tilillä on rahaa niin paljon, ettei useamman asunnon loukkoon jääminen ahdista tai horjuta taloutta liikaa.

Koska useammat meistä eivät halua joutua taloudessaan ahtaalle, on omia asumiskuvioita pohdittava huolellisesti ja perusteellisesti. Jos olet opiskelija tai etsit vielä sitä unelmiesi työpaikkaa, saattaa vuokra-asuminen soveltua sinulle huomattavasti omistusasumista paremmin.

2. Vuokrattavat asunnot vs. myytävät asunnot

Osoitteessa is.fi-julkaistussa artikkelissa mainitaan, että Helsingissä vuokralla asuu 47 % ja koko maassa keskimäärin 30 %. Elokuussa 2017 julkaistussa artikkelissa puolestaan kerrotaan, että vuonna 2016 64,5 % suomalaisista kotitalouksista asui omistusasunnossa – eli 71 % suomalaisista. Vuokra-asumisen etuja ovat helpon pois muuttamisen lisäksi muun muassa velkataakasta vapautuminen sekä elämisen huolettomuus. Vuokralainen ei ole vastuussa muun muassa talon putki- ja julkisivuremonteista eikä muistakaan isoista, koko taloyhtiötä kattavista korjausurakoista.

3. Asukkaan ei tarvitse välittää vuokra-asunnon arvosta

Vuokralla asuvan ei tarvitse myöskään menettää yöuniaan siitä, laskeeko asunnon arvo vai ei. Monissahan tapauksissa arvo harvemmin laskee, mutta jos koti sattuu sijaitsemaan vaikkapa paikkakunnalla, josta väkeä muuttaa enemmän pois kuin sisälle, saattaa sekin olla arkipäivää.

Toisaalta omistusasunnossa asuva voi kokea, ettei hän maksa joka kuukausi rahojaan jollekin toiselle vaan voi tarvittaessa myydä asuntonsa ja saada siitä jopa voittoa. Kuten sanottua, molemmissa asumismuodoissa on puolensa.

4. Omistusasuminen yleensä halvempaa pitkällä tähtäimellä

Asuntopolitiikkaan perehtynyt tietokirjailija Osmo Soininvaara kuvailee puolestaan omistusasunnon eduiksi sitä, että asunnon omistaminen ja asuntolainan lyhentäminen on monissa tapauksissa vuokra-asumista halvempaa – ainakin kun vertaa, että henkilö asuisi aivan omaa omistusasuntoaan vastaavassa vuokra-asunnossa. Tottahan sekin on: omistusasunnossa asuva maksaa velkaa pois ja pääsee asuntolainan maksamisen jälkeen elelemään pelkällä yhtiövastikkeen maksamisella.

Juuri nyt asuntolainojen korot ovat mukavan matalalla. Se ilahduttaakin useita omassa asunnossaan asuvia asuntovelallisia. Toisaalta korot varmasti tulevat nousemaan lähivuosina, joka puolestaan voi horjuttaa omistusasunnossa asuvien arjen taloutta.

5. Vuokra vaihtelee muun muassa vuokra-asunnon sijainnin mukaan

Asunnon vuokra vaihtelee luonnollisesti muun muassa asunnosta ja sen sijainnista riippuen. Pientä osviittaa tilanteesta saa vaikkapa Tilastokeskuksen sivuilta, jonne on listattu tietoa asuntojen vuokrista.

 

Kiinnostavatko vapaat asunnot?

Kun olet uutta kotia vailla, pohdi ensin huolellisesti, kiinnostaako sinua enemmän vuokralla vai omistusasunnossasi asuminen. Kun olet tehnyt tämän ratkaisevan päätöksen, on aika siirtyä tutustumaan tarjontaan. Kiinteistönvälityssivustojen lisäksi on hyvä idea kysellä muun muassa omalta tuttavapiiriltä Facebookissa, josko jollain olisi tiedossa juuri sinulle sopiva asunto. Määrittele muutamia tärkeimpiä asuntoa koskevia toiveitasi ja jää odottelemaan – saatat löytää uuden kodin nopeastikin! Jos löydät useamman kiinnostavan kodin, vertaile niiden kustannuksia. Tarkista alueen yleinen vuokrataso sekä tutki, onko asunnon vuokra linjassa sen kanssa. Ota selvää myös siitä, kuinka paljon muita kuluja tulee. Esimerkiksi vesimaksu voi maksaa useamman kymmenen euroa per asukas. Entä tarvitsetko autopaikkaa? Kysele myös sitä mahdollisuutta jo vuokrasopimusta tutkaillessasi, sillä autopaikan saaminen jälkeenpäin voi olla huomattavan hankalaa.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Raha
Keskipalkka Suomessa: tienasitko sinäkin 2 500 euroa?

Suomessa vain harva puhuu rahasta ja sitä harvempi palkasta, joten saattaa jäädä epäselväksi, mikä on hyvä kuukausipalkka ja kuinka paljon muut tienaavat vastaavia töitä tekemällä. Tähän saumaan tuovat helpotusta tilastot. Niistä selviää helposti, mikä on keskimääräinen kuukausipalkka Suomessa. Tuoreen selvityksen mukaan keskipalkka suomessa on 2 500 euroa. Raha on yksityisasia – …

Arki
Mikä on halvin ruokakauppa? Ruoan ilta-ale käynnistyi syyskuussa

Syksy toi mukanaan paljon hyvää. Osa kaupoista on ilmoittanut myyvänsä punalaputettua ruokaa iltaisin merkittävästi halvemmalla ruokahävikkiä vähentääkseen. Ruokahävikki Suomessa noin 10–15 % Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan heittämistä roskiin tai biojätteeseen. Tilanne on koko maailmassa huomattavan paha, sillä noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi. Suomessa vastaava lukema on myös …

Raha
Pikavippi ilman luottotietoja? Luottotiedot ja muut maksuhäiriömerkinnät

Jos haluat hakea lainaa, luottotietojesi tulisi olla puhtaat ja vapaat merkinnöistä. Tiesitkö, että voit itse tarkastaa omat luottotietosi sekä muut mahdolliset maksuhäiriömerkinnät itse? Se on suhteellisen helppoa ja nopeaa, tosin vaatii yhteydenottoa eri tahoihin sekä lomakkeen täyttämistä. Pieni vaiva tuo kuitenkin paljon arvokasta tietoa. Luottotietorekisteriin voi joutua, jos ei maksa …